Vi fortsätter att testa akuten i Stockholm och Berlin

Har ju med tiden blivit en riktig ”akuten-testare” (fast restaurangtestare vore klart roligare och godare..) och när jag nu var i Stockholm förra veckan kunde jag för första gången testa akuten i Täby. Hade jämmer och elände och mådde fanken och till slut gav jag upp med mitt ”äsch, det går nog över” och på min självaste 73-årsdag tog vi bussen till lättakuten i Täby Centrum. Somliga vet hur de ska fira sina födelsedagar..  Väl ditkommen klart positivt överraskad: ingen annan döende före mig, det doftade kaffe, allt var ombonat och mysigt. Fina ljusa, skandinaviska möbler – även stoppade sådana. Det har jag aldrig skådat på en tysk akut.. Läkaren tog genast emot mig, beskådade eländet och fällde diagnos och skrev ut penicillin. Sen tog vi bussen hem och firade min födelsedag med ett glas vin.

Sen tillbaka i Berlin blidde eländet inte bättre – efter 2-3 dagar skulle allt bli bra igen enligt läkaren i Täby. Hm.. Efter en natt med aj-aj-aj sjönk moralen på lägsta nivån och i vargtimmen beslöt jag mig för akuten. Denna gång tog jag St. Hedwigsjukhuset i Mitte. I väntrummet hängde en ung engelsk gosse och jag och eftersom inget hände lade vi oss ner på de plastöverdragna, hygienska, trista sitsarna och slumrade lite.

Den unge läkaren, som var klart trött av nattjouren, ville bli av med mig för jag var ett för ”komplicerat” fall och ville lägga in mig. Ja, vem vill ha komplicerade fall så där efter ett nattjobb? Om man lägger in tanten blir man av med henne och behöver inte få Ågren. Han avlöstes av en vaken och morgonpigg kollega, som lät mig gå hem med löfte om att ”inte försvinna” så att mitt fanskap kunde iakttas och – förhoppningsvis – åtgärdas.

Och vad är testresultatet? På lättakuten i Sverige kändes det som att komma hem till moster Inga i Östergötland, mysigt inrett, mjukt, varmt, vänligt och kaffedoftande. Bra för den sargade själen. På akuten St. Hedwig var det kallt och plastklätt – antagligen hygieniskt men ack –  icke bra för den lilla sargade själen.. Och nu har jag 3 diagnoser att välja på – tar den bästa tror jag..

Bild lolostock/fotolia

29 reaktion på “Vi fortsätter att testa akuten i Stockholm och Berlin

 1. carl Inge Wadström

  Kära vän! Din beskrivning av akuter i Sverige och Tyskland gör att man känner sig bra som svensk. Nu önskar jag allra allra mest att du skall bli botad från det som du har. Vikken tur trots allt att du hade din omtänk-samma syster Sophie i närheten när du blev sjuk. Kram på dig.😷

  Svara
  1. c s Inläggsförfattare

   Ja du, jag blev verkligen väl ompysslad!!! Nu inväntar jag spontan-botningen..Nåja, så där riktig spontant e det kanske inte efter 10 dagar..

   Svara
 2. Karin R

  Ooo vilken otur du har, men du haller stangen och fick fira din födelsedag i alla fall i gott sällskap …
  Skulle gärna skicka foton pa mimosan som blommar här just nu, men det gar tydligen inte pa en blogg …
  nästan varhälsningar fran Bretagne och Karin

  Svara
  1. c s Inläggsförfattare

   Oh kan tänka mig hur underbart vackert det är hos er nu! I ett anfall tog jag mig till trädgårdsmästaren och fixade till lite blomster på balkongen – en svag tröst. Tack för dina tankar Karin!

   Svara
 3. Gunilla Lager-Ebkes

  Kära nån, så tråkigt att du mådde/mår så pass illa! När jag pratade mig dagen innan frkst-cirkeln så lät du ”bara” förkyld. Hoppas, hoppas verkligen att det går uppått för dig igen nu! – – men, men: Varför förordnades det penicillin till dig på den kaffedoftande lättakuten? – –
  Allt gott, kära Cecilia! Du är så tapper!
  //

  Svara
  1. c s Inläggsförfattare

   Ack Gunilla, nästa vecka åker jag in för koll var fanskapet sitter i min kropp.. Vi får väl se och be en liten bön..

   Svara
 4. lasse

  Hej kära Cecilia,
  Du är allt bra härlig Du…
  Hoppas allt har ordnat sig nu för Dej…synd att jag inte var hemma i Sverige…kanske kunde jag ha bistått med en behagligare transport till och från Ditt mycket speciella ”testområde”.
  Önskar Dej allt gott och krya på Dej.
  Stor Kram

  Svara
 5. Margareta Bondegaard

  Nu kan du väl överlåta akuten-testerna till någon annan ! Undrar vad den lilla gul/blå pysslingen kan, – trösta sargade själar ? 20-gradiga hälsningar från Provence

  Svara
  1. c s Inläggsförfattare

   Ack gärna skulle jag göra det men nästa vecka åker jag in på en vecka för de letar efter var fanskapet sitter… Håll en tumme och tala inte om att ni har 20 grader va!!! Taskigt!! Här grått och kanske 6 grader. Ja, jag vet, missunsamhet är ingen ädel egenskap..

   Svara
 6. Arne Dahlberg

  Som svensk har även jag fått prova på akute, i mitt fall var SÖS Södersjukhuset.
  Kunde knappt andas när jag kom in, anmälan på akuten sedan gick allt fort efter 10 minuter låg jag på en sal med halva kroppen dekorerad med olika slangar och sensorer.
  Efter 3 dagars ompysslande där så fick jag åka hem igen. Det visade sig att vänster lunga hade kollapsat.
  Åter ute och frisk som tidigare. Tack akuten SÖS.

  Svara
  1. c s Inläggsförfattare

   Du ser Arne – allt det där hemska vi läser om akuten i Sverige där folk ligger i dagar och får vänta tycks inte stämma – inte alltid i alla fall.. Skönt att du är frisk igen – jag åker i morgon in på sjukhuset här för att som jag säger ”blåsa upp till tumörjakt”. Av de hitintills 6 olika diagnoser som jag fått har ingen varit riktig men hoppas att jakthundarna förblir utan byte.. Vi hörs!

   Svara
   1. Arne Dahlberg

    Kan inte säga annat än att det mottagandet och vården jag fick då var perfekt. OK maten jag fick var inte min favorit mat, men OK! vad kan man begära.

    Håll kvar hälsan så hörs vi vidare.

    Svara
    1. c s Inläggsförfattare

     Jag ska försöka behålla hälsan – och maten, Arne, den skiter jag blankt i. Bara det andra stämmer..

     Svara
    1. c s Inläggsförfattare

     Tack för det Arne – hoppas på besvikna jägare.. Vargtimmen river i mig och är uppe och stökar..

     Svara
     1. Arne Dahlberg

      Hej Cecila.
      Hoppas att jägarna fick vara utan Byte.
      Hör av dig om det är något jag kan göra.
      Du kan ringa 015734938799 om du vill.
      Hãlsningar
      Arne

     2. Arne Dahlberg

      Hej Cecilia.
      Hoppas att jägarna kommit utan byte.
      Är det något jag kan göra för dig så kan du kontakt miga här eller på telefon.
      015734938799
      Hälsningar
      Arne

     3. c s Inläggsförfattare

      Hej Arne, nu har jag kommit hem igen och kan svara och ville säga jättestort tack för ditt erbjudande av hjälp! Tusen varma tack för det! Jaktlaget har ännu inte bestämt sig för de utvärderar fortfarande men jag hoppas på att se en hungrig jaktflock komma hem igen.. Tusen tack Arne!

     4. Arne Dahlberg

      Skönt att höra av dig, då jag har varit orolig för dig, men nu får vi vänta på jaktlaget finner sitt byte och och kan fälla det också. Mitt erbjudande står kav så hör av om det är något jag kan göra.

      Ha det bra jobba ihop med jaktlaget.

     5. c s Inläggsförfattare

      Tack snälla – tyvärr har hundarna hittat lite men inte ger vi upp så där inte!! Solen skiner och vad vill man mer? Detta motsvarar väl ungefär som att sjunga när man är ute en natt i mörka skogen.. Men vem vet, det kanske hjälper??

 7. Arne Dahlberg

  För cirka 25 år sedan fick jag ett epelepsi anfall när jag var ute i Stockholms skärgård, helikoptertransport till Danderyds sjukhus. Där blev det en datortomografi på hjärnan. Morgonen efter kommer ronden och meddelar att jag skulle opereras för jag hade en elak hjärntumör och gav mig 3 veckor till 3 månader att leva.
  Idag sitter jag här i Berlin och har ett bra liv.
  Så ge aldrig upp det mest oväntade kan hända det hände mig så varför inte dig också.

  Svara
  1. c s Inläggsförfattare

   Tack Arne – så hemskt för dig då och så underbart att de hade så fel. Kan behöva sån uppmuntran en sån här dag då man bara behöver titta på mig så börjar jag böla för jag tycker synd om mig själv – vilket är en synd.. jag vet.. men det går kanske också över – har fixat andra grejer men just nu känner jag mig bara TRÖTT och skulle inte ha något emot att lämna in..

   Svara
   1. Arne Dahlberg

    Jag hade ibland samma känslor men ville inte ge upp. Strålbehandling varje månad under 2 år och sedan 18 år av fortsatta kontroller. För var varje besök var det känsla av en liten vinst mot eländet. Numera har jag slutat tänka på det. Ibland när jag tvättar håret och känner ärret på skallen blir jag påmind.
    Så Lev och ta dagen som den kommer, varje dag är en vinst.

    Svara
    1. c s Inläggsförfattare

     Ja Arne, jag ska försöka tänka på det – när jag hade cancer för 19 år sedan var jag också ett tag nära att ge upp och var bombsäker på att jag skulle dö, men som du också säger, så småningom tänker man ”Att va! Det här fixar jag! Dör, det gör de andra!” (okey, dör ska vi alla nån gång, men det är aldrig liksom ”dags”) Men så långt har jag inte kommit än – sitter i ”tycka-synd-om-mig-själv” och ”nä-nu-ger-jag-upp-”fasen.. Det brukar vara mitt motto att njuta av varje dag men just nu är jag lite ”aus der Spur” tror jag.. inte ens shop-until-you-drop hjälper.. och då är det verkligen illa däran.

     Svara
     1. Arne Dahlberg

      Hej Cecilia, Har du lust att träffas så kan du få mig som bollplank om du vill då vi har flera likheter och erfarenheter. Du bestämmer tid och plats, jag bor på Brennerstrasse Pankow så jag tror vi inte är så långt ifrån varandra.
      Du har ju mitt tel.nr.

      Gå ut och njut av det fina vädret, har varit och köpt svenskt godis på Herr nilsson som en tröst när jag blir sugen.

     2. c s Inläggsförfattare

      Ja Arne, det gör jag gärna om du orkar med mitt gnissel och gnäll.. fast jag brukar spotta upp mig och försöka verka tuff – har man ju lärt sig – inte tycka synd om sig själv. Min dotter tog med mig ut till Humboldthain och vi beundrade krokusängarna och åt vietnamesiskt och det kändes skönt. Jag ringer dig gärna!

     3. Arne Dahlberg

      Som sagt, ja jag kommer att stå ut med dig kan vara bra för dig att lufta dina tankar med en som står lite ”utanför” så tid och plats bestämmer du.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.