Tro eller inte tro..

 

Efter att i cirka 50 av mina 71 år varit en ivrigt förfäktande ateist – min far var präst men inte högkyrklig utan med mottot ”lev som jag lär och inte som jag lever” men det hjälpte inte, jag vägrade acceptera tro och religion – har jag nu inför livets Grand Final börjat tänka om lite.

Med mig på den resan har jag barnbarnet 128 cm och 6 år. Hon förklarar att jultomte, påskhare. spöken och sånt finns inte men en Gud, ja klart att han finns. Föräldrarna ser lite chockade ut. Inte för att hon inte tror på jultomte och påskhare utan snarare för att hon tror på en Gud. Vi båda är rörande ense om att, visst finns det en Gud. Hennes ser nog lite annorlunda ut, en skäggig farbror som sitter uppe på ett moln och har det trevligt och spelar kort med hennes morfar. Min är diffusare – vet inte vad det är jag tror på men vet bara att det ger mig inre lugn och ro och en trygghet.

Fotolia_72871878_XS

Jag kan inget om bibel och allt det där, vet bara att när jag kommer till vår svenska församling här i Berlin låter jag mig falla i trygghet och värme – och är det kanske också lite det som är tro? Min tro är nog också lite GPS-orienterad. Den har svårt att överleva i en mörkt och kall kyrka, den är lite fixerad vid den här församlingen, en svensk oas i blont nordiskt trä, blått och guld, glad och med ett stort och varmt mottagande.

Fotolia_51716925_XS

Jag har ett annat barnbarn, 7 år, som vid diskussioner snabbt dissekerar min tro i atomer och molekyler och universum och det älskar jag honom också för, min lilla filosof. Han är av manligt kön och så totalt övertygad – tro verkar vara lite mera för oss kvinns – men vad gör det? Det känns skönt!

Fotosjoujou/pixelo.de

2 reaktion på “Tro eller inte tro..

 1. Gunnel

  Jag har aldrig funderat så mycket över religion, men jag tycker det känns skönt och rogivande att sitta i en kyrka. Kanske är det tystnaden som gör det. Man behöver komma ifrån ljud och stim ibland. Ha det bra.

  Svara
  1. CeciliAdmin

   Ja det är det men för mig har det blivit lite mer – men vad? Spelar ingen roll, känns skönt!

   Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.