Tjejer, mammor, kvinns..

Fotolia_96177817_S (1)Sluta julstressa! Det blir bra som det blir och inte så som du trodde.. Hur jag vet det? Nä, det vet jag inte – men jag talar ur egen – lång erfarenhet.

På min näthinna var jul som den SKA vara – men som jag själv aldrig fått uppleva den. Bara så mycket om hur man som reklamlobotomerad människa påverkas. Det skulle vara rena rama Carl-Larsson-idyllen, det skulle snöa och alla skulle sitta vid ett långt julbord vara så lyckliga att de nästan sprack..

backen_photoSGBack to reality? Du sliter ut dig, springer som en skållad råtta för att hinna jobb, familj, jobb och återigen jobb och familj för att fixa den där Carl-Larsson-idyllen. Och du, din jul blir fin och din familj kommer att minnas den och dina barn kommer senare att själva vilja ha den så. Fastän det inte riktigt blidde Carl Larsson..

lucia2

Jag tänker tillbaka till jularna när mina barn var i tonåren. Jag ville här i förskingringen ha det så där riktigt, riktigt svenskt fint, öppen spis, julmusik, julbord. Med snön var det lite si och så. Mestadels så.. Men hade glömt att ta med familjen i beräkningen: två tonårsdöttrar (pubertet – oh fasa- säger jag bara.. men det blir bra sen när den är över..) en man som var en gammal 68:a (studentrevolutionens och anarkins generation i Tyskland) – men nu med båda fötterna cementerade i karriär och verkligen ingen revolutionär… Vad hände? När jag på julafton, med röst darrande av lycka, ropade på familjen för att pådyvla dem mig min julstämning, kom de motvilligt ut ur sina rum i pyjamas- you know (tonåringar sover bort sitt liv för att en dag vakna och säga ops! What happend?) och en man som truligt lät det förskräckliga, svenssonsaktiga ske – med motsvarande minspel. På nåt sätt passade inte pyjamas och mysjeans in i mitt Carl-Larsson-koncept..

Så tjejer – sluta julstressa! Det blir bra som det blir och inte som du trodde! Fast jag önskar var och en att det ska bli så bra som du önskar dig! Säger jag – nuförtiden helt utan krav – och sätter på Camille Saint:Saens Juloratorium – det är för mig MIN JULTID och den kan ingen ta ifrån mig! Och PS: Nu är mina döttrar själva mammor och gör så fina jular för sina familjer, så jag kanske omedvetet sådde ett lite frö..

Bilder: nr. 1 fotolia/Andry Kuzmin, nr. 2 fotolia/Photo SG och nr. 3 – mitt

2 reaktion på “Tjejer, mammor, kvinns..

 1. Linnea

  Vi har skippat Carl Larsson-julen de senaste åren och kört på traditionen förkylning eller influensa de senaste jularna. I år tänkte vi dock bryta det där och resa bort istället! Vi packar med varsitt platt paket och flyger till Portugal den 23:e. Håll tummarna för att vi är friska 😉
  Hälsningar Linnea i Bayern

  Svara
  1. c s Inläggsförfattare

   Håller tummarna att det inte blir flunsa i Portugal – men det är ju också spännande! Lycka till! Pensionären i Berlin

   Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.