Till dagens småbarnsförälder

love

Tillåt en gammal pensionär, mamma och mormor att faktiskt höja sitt pekfinger.  Du, kära dagens hippa småbarnsförälder – försök att ge dina barn lika mycket uppmärksamhet som din telefon får av dig. Du kan faktiskt inte köpa ett nytt barn när modellen inte funkar så där bra – det är NU som ditt barn behöver dig. Igår (och inte bara igår) på tunnelbanan – en pappa med gråtande liten dotter, kanske 2 år. Hon står upp i sittvagnen, fritt fall när tunnelbanan drar igång igen programmerat, ropar och ropar på sin pappa, som fastspikad på displayen sitter och skriver på sin telefon. Vad är så viktigt, att han inte ens ser att ungen trillar handlöst bakåt, att hon vill nå honom? Inga sms kan vara viktigare! Jag mår illa när jag ser detta och säger bara – stackars barn.. Titta på ditt barn, prata med ditt barn – det är faktiskt en människa!! Och du, du får inga fler chanser..

Illustration Sophie Herken

4 reaktion på “Till dagens småbarnsförälder

 1. anita wåg agrimanaki

  JA, så är det. Jag bor i Grekland men var i Sverige och jobbade i somras. På konditoriet där jag jobbade såg jag mycket av detta. Mammor (och en del pappor) var och fikade med sina barn. De umgicks inte alls utan satt o stirrade ner i sina telefoner hela tiden. Så är det ännu inte i Grekland som tur är.

  Svara
  1. c s Inläggsförfattare

   Var glad för det Anita! Och tror inte sånt händer så mycket nere i ”Södern”, där har ni en annan humanare människosyn!!

   Svara
 2. Sara

  Ja, som småbarnsmamma kan jag känna igen mig. Visst står jag med telefonen ibland med barn skrikandes kring benen. Men samma händer när jag lagar mat och tvättar 😉 jag har två skrikande barn brevid mig som vill ha uppmärksamhet (och mat och rena kläder). Allt handlar om balans, och barnen kan inte alltid få uppmärksamhet. Ibland måste den riktas år andra håll. Men JA telefonen får ofta ta alldeles för stor plats i livet.

  Sedan vet man aldrig vad som gömmer sig bakom en situation. Barnet i fråga har kanske fått 2h koncentrerad pappatid precis innan och nu messar pappan med sin mamma som ligger på sjukhus. Man vet aldrig vad som pågår i andras liv 🙂

  Svara
  1. c s Inläggsförfattare

   Sara visst har du också rätt – och hoppas att inte barnets mamma låg på sjukhus och visst minns jag när mina barn var små och jag ibland kände för att strimla dem och bara bönade om 5 futtiga minuter utan ”Maaaaaamma”. Men jag tycker nog ändå att telefonerna tar upp mera tid av dagens småbarnsföräldrar. Förr sprang vi och gömde oss i garderoben för att få 5 minuter.. huvudsaken är balansen och önskar att fler fixar sin balans.

   Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.