Stå upp!

Vi talar om våld hemma mot kvinnor. Bilder på blåmärken, sår och elände. Lätt att sätta fingret på – det finns klara bevis. Du kan få plats på skyddade kvinnohus med dina klara bevis. Men hur är det med det psykiska, stilla våldet, som finns  mer än man tror? Det syns inte, man får inga synliga blåmärken. Kan man få blåmärken i hjärtat kanske? Det stilla, ständiga psykiska våldet.

Du är inget
Du är dum
Du är ful

Sen det långdragna straffet med icke-beaktande, surande, isande kyla, korthet. Straffet kan pågå länge, länge och sen igen avlösas av

Du är inget
Du är dum
Du är ful

Sen rullar det på tills ditt självförtroende är långt under nollpunkten. Och en dag reser du dig upp och går mot ett fritt nytt liv, där du lär dig

Du är någon
Du är klok
Du är vacker

Så stå upp och stå emot!

2 reaktion på “Stå upp!

 1. Maria

  Kloka ord.
  Önskar också att fler vågade se och stå upp även för andra.
  Så många som vänder bort blicken, låtsas inte höra, se eller förstå eller ännu värre ursäktar och förvärrar. ”Det var ju bara ett skämt” ”Menade säkert inte så”
  Nej, fram för mer civilkurage. Låt oss strössla med medmänsklighet, kärlek och komplimanger. Hjälpa varandra att stå upp, stå emot och se att precis som du säger: Du är någon, Du är klok, Du är vacker!

  Svara
  1. c s Inläggsförfattare

   Ja Maria, så svårt att visa mer civilkurage.. Och ibland lika svårt att strössla med kärlek och komplimanger – man (jag) är så ovan men säger nu till dig: Du är någon, Du är klok, Du är vacker.

   Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.