Olika öden

 

gammalmanHar redan pyjamasen på mig och kastar ett sista öga ut genom fönstret i mörkret. God natt där ute – vi ses i morgon igen! Där nere ser jag en mycket gammal man ta sig fram i vinglande snigeltakt med en Dramaten och käpp. Han ser ut som om han rasar ihop vilket ögonblick som helst. Tar sig fram till en parkbänk och sjunker ner på den och sitter där som en liten eländig potatissäck.

tbelJag kastar på mig kappan och går ner och frågar honom om jag kan hjälpa honom. Han stammar och pratar konstigt och ger mig sina iskalla händer. Jag som har de kallaste händerna norr om ekvatorn får värma dem för jag kommer från inomhusvärmen – och ett glas rödvin. Jag ringer på polisen och vi sitter där och väntar – det dröjer men det är ju inte någon fara på taket. Under tiden filosoferar vi lite fram och tillbaka och med värmen genom händerna blir hans språk klarare. Berättar om sin son och sina barnbarn som inte hälsar på honom längre, att han har varit ute och handlat (mitt i natten??). När han berättar att han har två (!) kvinnor lyser hans ögon.

Polisen kommer och hälsar respektfullt på honom. De stuvar in hans Dramaten i baksätet och bredvid det honom med käpp och allt och vi önskar varandra God Natt. Tack polisen för den respekten och vänligheten!

Och jag? Jag går upp i min rumsvärme igen och tackar HONOM där uppe för mitt liv..

Bild 1: osterland/Fotolia Bild 2: tbel/fotolia

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.