Murphys lag*

Varför tar batteriet i brandvarnaren alltid slut mitt i natten? Är det Murphys lag kanske?

Jag minns en gång jag passade underbara 130, 132 och 150 cm och eländet satte igång. Där var det förskräckligt högt i taket och nu efteråt tänkte jag, att jag var vansinnig.. balanserande på en stol som snurrade runt försökte jag nå det tjutande eländet. Jisses om barnen vaknar och mormor trillar och slår sig fördärvad  i förskingringen på en skärgårdsö.. Och den brandvarnaren pep inte – den tjöt som ett bomblarm.. Mycket effektiv. But I did it!!

I natt började den i mitt lilla vardagsrum. Nu har jag tack och lov inte högt i taket – ja här kan klackarna slås i taket – om jag inte bara vore så vissen nu för tiden – men okey,  mäter fortfarande – om jag sträcker ordentligt på mig – nästan – 177 cm..  Fram med den lilla stegen och upp i taket. Fanskapet går inte att röra, jag vrider, verkar logiskt, jag drar och är nästan redo att ta mejsel och hammare och bända upp eländet. Måste man vara Hulken för att kunna öppna den? Pip-pip-pip. Och så plötsligt lossnar den och jag faller sen i säng igen och tänker: ”Nä, snäll, börja inte brinna i natt va.. i morgon köper jag ett nytt batteri..promise”

* ”Om något kan gå snett kommer det att gå snett, och vid sämsta möjliga tillfälle.”

PS. Jag lyckades ha sönder den..

12 reaktion på “Murphys lag*

 1. Ann-Christine Häusler

  Hade samma underbara upplevelse för någon vecka sedan. Sent hemkommen från semester i söder möttes jag av ett eneriskt pipande i hallen – knappt 3 meter ovan mig. Löste problemet med öronproppar och sov riktigt bra.

  Svara
  1. c s Inläggsförfattare

   Ja jisses, hos er behöver man ju en extralång stege.. Nä, hade inga öronproppar och min lägenhet är ju inte så spatiös…

   Svara
 2. Karin R

  Nu vill jag inte vara den som gar mot strömmen men …
  lagen säger man maste ha brandvarnare (vet ej det svenska ordet), men :
  i princip behöver den inte sitta fast i taket … eller ?
  man kan ju helt enkelt bara lägga den nan stans där den ligger nära taket, högt skap eller liknande …
  hälsn fran ett soligt men blasigt Bretagne
  Karin R

  Svara
  1. c s Inläggsförfattare

   Hej Karin – ska kolla det där med om de inte måste sitta fast i taket – vore mycket enklare än mina nattliga äventyr. Just nu ligger den jag lyckades förstöra på en hylla för känner inte för att borra i betongtaket. Vi har ingen lag som tvingar oss till brandvarnare – tror det är det riktiga ordet, ingen har protesterat.. Är bara tacksam för alla tips som underlättar livet..

   Svara
   1. Karin R

    Ja men da sa : är det inte lag pa det – take your liberty !
    I Frankrike är det lag pa att ha brandvarnare, är man hyresgäst installerar hyresvärden den, i taket.
    äger man sin lght/hus far man fixa detta själv här. Sa min är köpt o ligger nan stans vet ej var, ingen kan tvinga mig köpa borrmaskin bara för att fästa den ! ! !
    Den är kanske bäst i taket eftersom brandrök stiger till taket med en gang.
    MEN man ska ju inte riskera livet varje gang batteriet ska bytas … använd ditt svenska förnuft o lägg den pa ett högt skap, häng den pa väggen bara.

    Svara
 3. Lena Harkort

  För något år sedan kom vi innanför dörren i Österrike ,då jag hörde ett tämligen svagt pipande.Huset hade stått tomt ett bra tag,så jag förmodade att en mus sökt skydd mot kylan.Nu gällde det bara att hitta det lilla krypet! Det pep några sekunder för att sedan återkomma efter ett visst uppehåll.Till slut fanns det inte en vrå som jag inte undersökt. Inte så underligt att jag inte upptäckte en levande varelse. eftersom det var brandlarmet som höll på att tappa andan ,så att man kunde förväxla den med en mus.

  Svara
  1. c s Inläggsförfattare

   Ack ja, er höll på att tappa andan i alla fall. Min här var pigg som en nötskrika.. och jag dödstrött och ville sova.. funkar inte ihop..

   Svara
 4. Sophie Krepp

  Kära vänner, det finns brandvarnare med dubbelhäftande tejp- lätt som en plätt! Sedan finns det batteriet som är long-lasting. 10 år!
  Så problemet kan vara löst med detta🤗
  Man kan ha dem liggande, men säkrast o bäst är i taket, dit röken når först..
  Här har vi brandfilt för köket-spisen.
  Ikea har hyfsat billiga brandsläckare om man känner för det? Även vita sådana..
  Lycka till med brandsäkerhetsarbetet..

  Svara
  1. c s Inläggsförfattare

   Ja ser man på ni i Sverige har kommit mycket längre a) den andra jag har är longlasting. Men med dubbelhäftande tejp har jag aldrig sett här. Här borras och vrids vad man orkar.. Vit brandsläckare har jag aldrig sett på Ikea – skulle ju designa bättre. Brandfilt har jag i köket. Fattas gör kanske en repstege ner :-))

   Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.