Lycksalighetens ö?

Hej ni där uppe i Sverige – tror ni att ni lever på lycksalighetens ö? I dagens läge är ett krig ”nere” i Europa väldigt nära er där ”uppe”. När jag läser tyska morgontidningarna är alla stora rubriker först med informationer om säkerhetskonferensen i München, stor oro inför ett krig mellan Ryssland och Nato, att läget är så kritiskt som det inte varit på länge, länge…

 

Sen tittar jag på DN. Först kommer U-båtsmisstankar, problem med närproducerat, om att man hade strul med men app vid någon röstning (Melodifestivalen? Detta svenska fenomen, som – ursäkta – verkligen ingen vettig människa i Tyskland tar notis om) och sen, ja sen, kommer en liten artikel om att Ukraina vädjar om lösning utan vapen.

Hallå där uppe – vakna! Klockan är fem i tolv – även i Sverige!

Foto: JasBrinck Flickr https://www.flickr.com/

7 reaktion på “Lycksalighetens ö?

 1. Sophie

  Jag både ser o inser skillnaden ! De svenska rubrikerna o förstasidorna är helt annorlunda de tyska! Våra, mer seriösa artiklar kommer på ledarsidorna. Inne i tidningen. Då finns där ingen större skillnad..
  Skulle vara spännande att veta hur det ser ut i de andra nordiska länderna?
  Om vår långa period utan krig kan påverkat detta?
  Att vår Sörgårdskänsla är ofrätt..
  funderar jag på Kungsholmen

  Svara
  1. CeciliAdmin

   Men läser verkligen alla ledarsidorna?? Ja, er som vi säger Bullerby-känsla är kanske där och den älskar tyskarna. Den ger ro för själen, men…

   Svara
 2. Gudrun

  Min uppfattning är att vi i Sverige matas med inhemska negativa nyheter varendaste dag. Rasism, dödsskjutningar, övergrepp, ungdomsarbetslöshet, ökande självmord bland ungdomar, invandring som kapsejsat, miljögifter mm mm. Vi har en del att ta itu med på hemmaplan. Lycksalighetens ö? Tyvärr, det var länge sen…

  Svara
 3. Lasse

  Hej kära,

  Vi kanske får börja med att kolla lite på kartan, vi tillhör ju ändå den generation, som fick lära oss geografi, även om ämnet kanske inte var det mest hippa.
  Kollar man då i minnenas skattkammare upptäcker man att Sverige inte bara är en halvö utan också att Sverige är en randstat till ”övriga” Europa.
  Grannländerna , dvs de andra randstaterna typ Finland, Danmark ,Norge och i någon mån baltstaterna har ju utvecklats helt olika efter den svenska stormaktstiden.
  Glömmer inte under Palmetiden , då ju Sverige var en randstat till Sovjetunionen, var då i New York och satt i förhandlingar med finansiärer, då helt plötsligt en av dem frågar om det svenska skattesystemet.
  Det var på den tiden man kunde få betala 80% marginalskatt i Sverige , om man inte hette Astrid Lindgren förstås, då gällde 100%.
  Nåväl , svaret blev 80% i skatt varvid amerikanen, tvärt rättade och sade ”no, the other way around You pay 20% in tax.”
  No,no, but on the other hand we are allowed to do what ever we want with the 20% (smile).

  En stund senare säger amerikanen med plirande ögon ” You are a pink country”..något som jag givetvis inte förstod, då jag bara läst engelska i skolan, och långt senare föll polletten ner att han menat att vi var
  halvkommunister…en bild som Palme jobbade hårt för att världen skulle uppfatta..OCH på den vägen är det fortfarande här i randstaten, dvs. det finns en agenda…
  Sverige vet bäst ,politiskt
  Sverige anser att allt som FN organ säger ,spelar ingen roll vilket av alla organ, så är det ..vår lag.
  Sverige är alliansfritt…militärt
  Sverige stöder återigen Palestina, Palme är tillbaka ,och har helt glömt bort att vi är med i EU, fantastiskt

  Nu till nyhetsflödet…och Din oro över att Sverige verkar ha ”egna små prioriteringar”, sälvklart !
  Här går resurserna åt till att förhindra att en debatt skall flamma upp om fel saker, ja fel och fel,
  men får inte handla om den enorma belastning som sker på samhället för att ta hand om alla nya svenskar….till och med en utredning som Norge gjorde officiellt om kostnaderna i storleksordningen 100 miljarder om året ..vilken publicerades i New York Times….den tystades inte ner…den fanns helt enkelt inte , så är inte ett märkligt land så säg.
  Bara på ett par månader har Sergels Torg blivit ett natthärbärge för runt 200 romer…och detta mitt i stan…det ser inte riktigt klokt ut, med alla dessa märkesaffärer omringade av bylten,, visst är detta ett problem, men inte i Sverige….inte en rad får skrivas ,inte bilder tas.

  Så nog har Sverige mycket att ta i på hemmaplan, men Cecilia, man kan inte läsa om det i tidningen, det måste ses för att förstås.

  Vad gäller Din oro över Ukraina, så håller jag med Dej vad som gäller det som står, eller inte står i de svenska tidningarna…det är också en icke sak för randstaten, men glöm inte att vi är en ”pink ” nation.

  Ser man utanför politiken, så är Putin en liten stackare 1.68 lång, men nu är det ju så att de kortaste är de farligaste i politiken, i näringslivet där jag har verkat hela mitt liv förekommer inga sådana halvfigurer, gudskelov, med där finns ju annat.

  Ukraina läget är givetvis allvarligt , men Ryssland har inga pengar och om ett drygt år är Ryssland statsbankrutt om nuvarande oljepris håller i sig, så storkrig är jag inte orolig för,.
  Däremot tror jag nog att tyska befolkningen skall oroa sig, och det är säkert till stor del därför som de tyska tidningarna piskar upp stämningen med orosmoln.
  Det är ju nämligen så att det lir Tyskland som får betala miljarder och åter miljarder då Ukraina skall fås på fötter ekonomiskt…
  Det är Putins dilemma, eftersom han inte har något att erbjuda ,alltså kommer Ukraina att falla i händerna på väst, så som han ser det.
  Putin är fortfarande hjälten hos det ryska folket, men glorian kommer snart att halka på snedden och då är nog Putins tid vid makten över…
  Den som lever får se…

  Svara
  1. Sophie

   Får jag oxå sända flera uppskattningens ord efter Ditt inlägg!!!! Hade jag velat vara med o diskutera!
   Prata mycket, mycket mer om!! Hur ångestväckande det än kan vara!
   So

   Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.