I Frankrike – o la, la!

DonutHar ju varit i Frankrike just nu. Nej, jag ska inte börja yra om min skrivarkurs igen. Hitintills tyckte jag att svenskarna är så otroligt vänliga och artiga och fick alltid en kulturchock när jag kom hem till Berlin från Stockholm, men nej, nu kan ni göra en pudel! En riktigt fet pudel! Fransmännen och fransyskorna! Pah! Okey, nu var jag inte i Paris, där är det kanske lite tuffare drag men där jag var..

Nu sabbar jag hela genderdiskussionen – jag njuter av att en man håller upp dörren för mig och ler vänligt. Ja, jag vet, jag k a n  faktiskt själv öppna en dörr, men ack, visst känns det skönt! Och när jag upptäcker att äldre herrar ser på mig och s e r  mig och ler lite äldre-herre-förföriskt – ack, var det så det kändes en gång i livet när man blev sedd? Nu är det snarare: Flytta på dig kärring!

Även biltrafiken är avspänd – en bil stannar mitt i filen, grannen kliver ut till bilen och man pratar lite med varandra genom bilrutan. Bakom bildas en liten kö. Ingen – säger I N G E N – tutar, man väntar, sen körs det vidare. Här ligger man på tutan redan innan korsningen kommer, för det K A N ju vara att någon sölar där och lika bra att ligga på tutan i god tid..

Och detta vackra språk och alltid ett vänligt bonjour madame, merci madame, pardon madame, ca va bien, madame? Även ögonen ler med! Bestämde mig för att fortsätta med det i Berlin och tror jag hann 5 stationer på busslinjen 171 från flygplatsen Schönefeld innan jag satt och såg lika surgnatig ut som de andra. Frånsett den bedårande 3-åringen, som jag flörtade hej vilt med (i brist på annat..).

Och så pratar man ju om att tyskar är ena fenor på att organisera. Nä, ni kan också göra en ordentlig pudel!  Så stora pudlar finns bara inte..  Åk till Lyon och checka in på billiglinjen Easy-jet. En dröm! Säger bara en dröm!

Hook Bilder: Sophie Herken

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.