Från A till B i Berlin..

1) Man kan gå. Absolut livsfarligt! Trottoarerna är ojämna (är bara förnamnet), här och där kikar en platta lite utmanande upp, sen kommer ett maffigt hål, sen en livsfarlig kant igen. Det gäller att promenera med klar fokus på marken. Här ska inte kikas hit och dit – nedåt är det som gäller.

2) Man kan cykla. Absolut livsfarligt! Det finns cykelbanor som är smala som en kökshandduk men där de där absolut livsfarliga kampcyklisterna älskar att köra om och köra i bredd. Swisss – millimeter förbi handtaget.. Ofta slutar cykelbanan abrupt men inget att hänga läpp för. Fotgängarna mejas ner. Cykelbanorna är inte heller så där plana precis. Berlin har väldigt mycket träd och deras rötter arbetar sig hit och dit som mullvadar och gräver sig fram under cykelbanan, vilket innebär gupp och hopp.

3) Man kan ta tunnelbanan. Inte livsfarligt! Ett bra trafikmedel som mestadels fungerar om de inte har stopp för att en drogöverförfriskad bestämt sig för att stoppa trafiken och omhändertas av SOS-läkaren. Den är snabb, väldigt varm och kvav och mestadels full men funkar åtminstone.

4) Man kan ta S-Bahn. Inte livsfarligt (för den funkar nästan aldrig ändå..) men det gäller att ha starka nerver och inte bråttom. Den funkar när den vill: Är det för varmt för kallt, för vått funkar den inte och däremellan funkar den ibland.  Och skulle du ha tur som en bofink och din S-Bahn kommer – då kan du lite på att den är knökfull.

5) Man kan ta bussen. Inte heller livsfarligt så länge som man har två armar att klänga sig fast med. För att avbryta tristessen att köra en buss hela dagen brukar en del förare testa hur det skulle vara med att köra som en biltjuv. På sommaren kan man åka buss och banta för i den olidliga värmen svettas man av sig några kilon. Skyltarna att de har AC är rena faken..

6) Man kan köra bil. Är du över 70 ska du nog låta bli. Du fixar det inte. Eller du har nerver av stål. Som bilist i Berlin ligger man på tutan redan när det är rött och väntar  i bilkön framför rött. Man vet ju aldrig – det är kanske någon där framme som såsar, alltså tuta vad fan du kan. Och det där med röda ljus – vad är det? Vem bryr sig…

Okey, vad lär vi oss av detta? Inte vet jag, livet är helt enkelt livsfarligt…

 1. För att möta protesten: Det finns också nya bussar och tunnelbanevagnar..

2 reaktion på “Från A till B i Berlin..

 1. Maria

  Ser verkligen fram emot att flytta till din stad! 😃
  Konstaterar att jag får väl ta mig till kyrkan och sedan stanna där… 😉

  Svara
  1. c s Inläggsförfattare

   Oj. oj, oj, hoppas jag inte skrämde iväg dig och att du ändå vågar komma till oss! Och du, kyrkans trädgård är inte heller illa :-))

   Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*