Ett paradis runt knuten..

pionerEn av mina äldsta väninnor – vi lärde känna varandra som glada och pojkgalna 16-åringar i England på språkkurs – tog med mig på en tur till BUGA. Ok, vad är BUGA? Det är ett slags nationellt trädgårdsöverdådande. = Bundesgartenschau. Den här gången var det landet väster om Berlin – en förgäten landsända -, som skulle få en vitaminspruta. För första gången i mitt liv var jag i denna del av Tyskland och föll pladask! Bara så där pang-bom! Små underbara städer, gamla vackra hus, allt renoverat och tjusigt, så att en Berlinbo kan bli lite avundsjuk och tänka, ack ja, vi skulle också vilja ha så fina beläggningar på gatorna.. Kungliga svenska avundsjukan.

rosapioner

Själva utställningarna är några under av skönhet – överallt vimlar det av flitiga trädgårdsarbetare i gröna kläder – ja, ja, så smälter de in i omgivningen – som genast åtgärdar varje litet ogräs.. Men vackrast av allt: den orörda delen av landet. Floden Elbe flyter lite hit och dit, man tar små bilfärjor där vägen tar slut. På fälten blommar vallmon och de röda fälten skimrar trolskt i solen. Så långt ögat når knappast ett hus, en människa, en ko eller häst – och detta mitt inne i ett av Europas mest tättbefolkade länder! Och det ännu större undret – så nära Berlin, så lätt att nå och ändå vandrar vi runt här inne i Berlin i ekorrhjulet och vet inte att paradiset ligger runt knuten.

gingoI mitt minne finns kvar en tur i en öppen bil, solen, vinden, Bryan Adams på maxvolym – ja, ja, det ska vara ”magmusik”, en kväll i en förtrollad skymning med ett underbart rose-vin. Yes come on baby, så ska livet vara!

http://www.buga-2015-havelregion.de/brandenburg.html

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.