En nödrop till Förenta Nationerna – hjälp oss pangisar!!

Söder om Berlin finns ett stort område, där man förut tagit fram brunkol ur marken och nu när Vattenfall dragit sig tillbaka, uppstår det stora sjöar i de jättestora hålen. Jättespännande projekt tyckte jag och det ville jag se – men utan bil – nix kikande. DB Regio erbjöd en tur med tåg, buss, lunch, kaffe, guidning och ett besök på ett påskäggsmuseum. Lät relativt ok och jag bokade – inte billigt men ack, ville ju se detta nya landskap.

Vid en mjölkpall någonstans ute i bushen stiger vi av tåget. 45 pensionärer i lila eller beigea jackor, byxor, vandringskängor och ryggsäckar. Men hjälp – vi skulle ju åka buss eller ska vi vandra och klättra berg? Jag i kjol, lackskor, kappa med pälskrage (fake), handväska känner blickarna borra sig in i mig.. Ok, nu har jag missat något, nu får jag stå mitt kast..

3mänb

Vi kliver på bussen med en reseledare, som har skrivit på sin fana, att inte hålla käft längre än i max 2 minuter och vi får veta allt om henne, hennes familj, om hennes kompis som separerar, lite om landskapet, om slottsägaren som är en dum en och inte låter 45 pensionärer kissa på hans slott och sen som krona på verket, de mest idiotiska vitsar om gamla människor, som man kan tänka sig. För helsicke, finns det inte någon som skyddar oss för att bli behandlade som idioter? Står det inte i FNs stadgar att även gamlingar är människor?? Om inte – snälla FN kom och rädda oss från såna reseledare!!

 

Vi körs runt, tittar på landskap och säger ah och oh och sen blir det lunchdags. Redan på långt håll ser jag att det här går inte vägen. „Restaurangen” liknar mera en barack ute i bushen och vi slår oss ner i det kylslagna rummet. De andra får någon slags kalopssoppa och jag som inte äter kött får pasta med champinjoner. Låter väl ok? Framför mig landar en tallrik med pasta, som är så mjuka att jag skulle kunna suga i mig dem, på dem en grå, stabbig klistermassa med burkchampinjoner i – ser ut som om någon i köket kräkts över min tallrik. Men jag har inga löständer än, jag behöver inte suga i mig maten (ok jag har problem med strupen men det visste väl de där borta inte om, va..) och burkchampinjoner– har de inte utrotats än?!? Snälla FN – kan ni inte fixa det också?  Vår reseledare kvittrar om att ”tillfälligtvis är restaurangägarens pappa biodlare och vi har en fantastisk chans att få köpa honung här”. Jag visste inte att honungen var ransonerad i Berlin och att det här var vår livs sista chans…Ack ja, jag missar många chanser här i livet.. I Tyskland finns särskilda ”Kaffe-Fahrten” där man på den billiga bussturen prackar på pensionärerna elektriska värmefiltar och annat elände, som man tydligen behöver när man blir pangis, och jag väntade bara på att reseledaren ska dra upp en värmefilt ur sin trollerihatt..

Ok, vi åker vidare och tittar till höger och vänster, ah och oh, och raka spåret till en liten gudsförgäten by in the middle of no-where. Där fanns det ett privat påskäggsmuseum och vi placeras i ett utbyggt garage, där vi länge måste lyssna på bla-bla-bla tills Plinis serveras. Plinis är tjocka pannkakor, som tagit sitt simborgarmärke i smör. Dessförinnan talade reseledaren om att tja, det man blåser ut ur äggen måste ju användas till något och det blir Plinis. Tanken på alla de, som blåst och spottat ut äggen fick mig att totalvägra, ingen plini för min del. Jag hade ju en macka kvar i väskan. Vår reseledare kvittrade igen att ”oh vilken tur vi har som kan få köpa några av de fina målade påskäggen” och först efter en och en halv timme – och när tillräckligt många påskägg inhandlats – fick vi forslas till stationen och ta tåget hem. Hem till mitt älskade Berlin och civilisationen!  Here I am again! DB Regio – glöm mig!! När jag har blivit totalt gaggig, har löständer, lila anorak och vandringsskor och käck pangisfrisyr och behöver en värmefilt, då kanske kommer jag dyka upp igen..

engammalkvinna

BildTommaso Lizzol från Fotolia

6 reaktion på “En nödrop till Förenta Nationerna – hjälp oss pangisar!!

  1. CeciliAdmin

   Tack Monika – jätteroligt att höra och jätteroligt att skriva. Som jag sa till Berit på telefon idag, en del stickar eller målar – jag skriver..

   Svara
 1. Gunilla lager-Ebkes

  Bingo!! Fantastiskt berättat! – Vet ej om FN skyddar äldre speciellt i ett sånt här fall. Den tyska grundlagen kunde ju åberopas: Människans värde är oantastbart. – Hoppas du slipper mardrömmar den nästa tiden!

  Svara
  1. CeciliAdmin

   Tack raring – jag sussade gott fjärran från pangisarna… Bara jag själv som pangis och det är ok :-))

   Svara
 2. Ingerbjorkman

  Ja kära Cecilia Detta inlägg som jag just läst är en av anledningarna till att
  Jag inte ansluter mig till några pensionärsträffar.
  De resor o träffar jag vill göra väljer jag själv.
  Tex har jag nyss kommit hem från Budapest
  Dit jag reste med en kompis
  Kanske får jag med mig Sophie på nästa resa
  Glad påsk

  Svara
  1. CeciliAdmin

   Ja men den här turen var inte ”en pangis-tur” därför känner jag mig så lurd och va ere för fel på oss som också är pangisar att vi känner oss så ”annorlunda”??

   Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.