En gammal soffa..

En gammal soffa har rört till det i mitt känsloliv. Soffan har följt mig genom mitt liv från föräldrahemmet till mina äktenskap. Jag har älskat denna soffa – nu efter över 200 år står den i dödsryckningar i en mörk källare och på något sätt känns det i hjärtat på mig. Fastän egentligen – vad betyder en soffa? Ack Karlsson på taket – hur rätt hade du inte med att det är en världslig sak.. Det är mycket som är världsligt..

 

Soffan är en (tycker jag i alla fall så vacker) Karl-Johan-soffa, den där typiska, som även tant Berg i Lotta på Bråkmakargatan och säkert hundratusen flera i Sverige har. Jag har transporterat den (den är eländigt stor och tung…) i en folkabuss från Stockholm till Aachen, från Aachen till Frankfurt, från Frankfurt till Berlin – okey, sträckan Aachen-Berlin gick med flyttfirmor – jag har klätt om den, älskat den. Jag (177 cm en gång i tiden) kunde ligga utsträckt eller sitta tätt och skönt tillsammans med mina kära på den.

Men i mitt nya restliv finns inte plats för den och har gett den till en dotter, men naturligtvis har hon inte heller plats för det åbäket och hur roligt på en skala 1-10 tycker dagens generation att en Karl-Johans-soffa är? Nu inväntar soffan i en källare sin dom – kaffeved, grovsopor eller någon som förbarmar sig? Jag vill inte veta det och inte se den mera… Vi får klara oss utan varandra i framtiden och den måste vandra vidare utan mig nu. Nästa gång är det kanske jag som står inför kaffeved, grovsopor, eller??…

Bilden av shuefly80/pixelio.de

2 reaktion på “En gammal soffa..

 1. Gunilla lager-Ebkes

  Jo, jag förstår väl!
  Själv har jag från föräldrarhemmet sparat på vedtången, eldgaffeln och skyffeln jag nu använder när det görs brasa i sommarstugan. Tyvärr kom blåsbälgen bort i ett flytt nån gäng. men en ny kommer i n t e i fråga.

  Svara
  1. CeciliAdmin

   Ja – vad bra om en hjärta hänger ihop med smärre föremål… mitt hängde tyvärr på ett åbäke till soffa..

   Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.