Cineastfest!

Just nu är alla cineasters julafton i Berlin. Från 9-19 februari visas 400 filmer – naturligtvis originalfilmer. Vilket är en lyx  för  oss här i Tyskland – här dubbas det utan nåd och ena dagen är t.ex.  en röst Maryl Streeps röst och nästa dag är samma röst Scarlett Johannsons.  Känns ibland lite motigt kanske. Men jag kanske har tappat min flexibilitet under livets gång..

Juryn delar ut 8 priser – det allra finaste är Guldbjörnen. Igår startade man med filmen ”Django” och innan den började (fick lite lagom ljummen kritik) minglade allt och alla vilt runt på den röda mattan. Damerna i tunna, tunna kläder vid 7 minusgrader men som salig mor sa ”Ska man vara fin, får man lida pin”.

De svenska bidragen är:

Upp i det blå av Petter Lennstrand

Sameblod av Amanda Kernell

Loving Lorna av Annika och Jessica Karlsson.

För att komma över en biljett gäller att kunna stå i kö och vänta tålmodigt men en äkta cineast gör det. Och eftersom alla hotellrum rusar upp i skyn när något är på gång i stan – jag tror det kallas kapitalism? – går det också bra att kinesa hos kompisar på en iso-matta.

Plakatet med björnen är mitt favvo-plakat..

4 reaktion på “Cineastfest!

 1. Lanclin-Linnea

  Jo nog kallas det kapitalism allt 😉 Jag har hört att anledningen till att precis allt fortfarande dubbas här i Tyskland är för att röstskådespelarnas fackförbund är iblandade (såklart). Det är x antal tusen personer som skulle bli arbetslösa om dubbningen upphörde så det är en av anledningarna till att de fortsätter. Låter rimligt i mina öron men vad tror du?

  Svara
  1. c s Inläggsförfattare

   Vete fanken om det är rimligt – tycker det är förskräckligt och märker hur mycket jag suger upp ur en inte dubbad film. Tänker ofta – oh, är det så det heter? Och ju längre jag bor här desto sämre blir min engelska t.ex. Och jag vet, en stor del skådisar försöker försörja sig på dubbning när de inte har uppdrag.

   Svara
 2. Annelie

  Åh, nästa år – då minsann vill jag gå på bio och Berlinale. I år får jag nöja mig med att som kvällsnöje torka mjölkspyor och läsa godnattsagor. Men det har väl också sin charm det. Kanske.
  Vad ska du se för filmer?

  Svara
  1. c s Inläggsförfattare

   Oh ja Annelie, din tid kommer också! Nej jag går inte på någon film i år – har liksom inte varit riktigt kurant som man så tjusigt säger och orkade bara inte ställa mig där i kön och stå och stå och stå.. Men nog skulle jag ha lust allt.. Och godnattsagor är inte illa heller. Hade besök av ett barnbarn igår, 7 år och andra klass och varje gång hon kommer vill hon att jag läser favvoboken ”Den långa, långa resan” om Ilon Wiklands flykt från Estland. Försöker vara pedagogisk och pilla in alla dagens flyktingars öde och barnbarnet är fascinerad och den är så fin. När dina barn blir större kan jag bara rekommendera den. Har själv en klump i halsen när jag läser den för henne..

   Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.