Att handla mat i Berlin

Att handla mat på ett snabbköp i Berlin är inget för fegisar – det gäller att ha is i magen. Det är inte så att jag ska gnata jämt, men man måste ju lufta sig lite…. Detta i åminnelse av lugnet, som hägrar i svenska snabbköp, där alla står tysta och snälla i kön och lägger alla varor exakt så att streckkoden kan scannas.

kuddestressfreeliten

Det finns tre olika slags affärer: En del affärer har två ”parkeringsfickor” efter kassan, dvs. när man har betalat landar varorna i en liten ”parkeringsficka”. Två fickor – det är LYX i Berlin MEN tro inte att det hjälper, för pinnen i mitten, som gör att man kan välja mellan höger och vänster ficka, har antingen spikats fast och sitter där den sitter, eller kassören har fått instruktioner att fan tar bofinken, om den rör vid den… Basta – bort med fingrarna, här rörs ingen pinne!! So don´t try!!

Andra affärer – de flesta – har bara en futtig slutända och där landar allt. Inget höger och inget vänster. Och nu, nu gäller det att ta det lugnt. Jag kollar gärna vad kassören scannar – oh, det är liksom aldrig menat så, men ibland blir det liksom fel och lustigt nog alltid uppåt, aldrig neråt i priset, (Murphys lag?), samtidigt försöker jag fixa till berget av varor, som tornar upp sig och försöker se till att äggen där högst uppe på berget inte trillar ner på golvet. Blir så grisigt.. Sen gäller det att betala. Då gräver man i portmonnän (efter att först ha grävt i dessa eländiga och stora handväskor, var f…..n är portmonnän…) efter alla dessa ävenså eländiga småmynt (som Sverige inte längre har) och man kan gräva länge, länge. Åh de är så eländigt små och lika varandra.. Inget för skumögda och fingerklumpiga pangisar inte.. Det finns sabotörer, som har tömt spargrisen innan de går och handlar och då kan du slappna av i kön och göra några knipövningar innan den fått alla sina små mynt på plats. Sen gäller det att snabbt få ner matberget i vagnen eller väskan, för nu är nästa kund på gång och då kommer andra matvaror och tornar upp sig i ditt berg av varor.

kuddegraaliten

Nu gäller det att hålla tungan rätt i mun, ner med sakerna i vagnen/väskan, plocka ihop portmonnän och stoppa tillbaka växelpengarna, hålla koll på den andra kunden, som nu gräver i dina varor.. . Nä du, det där är mitt smör! Bakpulver? Har du köpt bakpulver?? Har du dessutom en 3-åring som på golvet lever ut sin trotsperiod vid kassans alla sötsaker, som naturligtvis – rent tillfälligt – är just vid kassan och på ca 80 cm höjd.. ack, ack..

Tredje gruppen är t.ex. Lidl och Aldi. Där har man ingen” parkering” alls – där är ett brant och brutalt ättestup mot marken… Man förväntas att alltid ha med sig en vagn (glöm för Guds skull inte att alllllltid ha en Euro i fickan, glömt det där att handla där utan vagn..), vända den rätt och skyffla ner maten i vagnen. Så försök inte att ta dig genom affären utan vagn och sen packa ner dina saker i din väska. You lose!!

engammalkvinnaBild Tommas Lizzol Fotolia

Jag vet svenska nykomlingar här i Berlin som ännu har lite risiga nerver – de betalar alltid med kort för att kunna hinna plocka till sig sina varor. Men det har förekommit att även mina nerver har darrat och då väser jag ilsket som en giftorm till kassören om ”va fan kan ni inte ha mera plats för” och ”ta´re lite lugnt, va!!” och ser bara dessa tomma, förvånade ögon, som tittar trött på mig och Don Quijote packar in sitt smör, sin mjölk och knatar hem och svär eder och förbannelser..

Ps. eftersom alla vet hur det ser ut i kassan sätter jag in helt andra bilder!

4 reaktion på “Att handla mat i Berlin

 1. Annelie Blixt

  Hahahaha!!! Att handla på Aldi är verkligen inget för veklingar. Och ja, jag känner till det där med bångstyriga barn. Klassikern är att min snart två år gamla dotter gärna spatserar iväg just när läget är som skarpast, medan jag svettig står och försöker packa varor för kung och fosterland. 😀

  Svara
  1. c s Inläggsförfattare

   Oh ja – vet och förstår!! Även utan tvååring är det alltid lika uppfriskande att handla i denna stad..

   Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.