Allra käraste söstra min..

img001Min syster är den människa, som har känt mig allra längst här i livet och som fått dras med mig nu i 72 år vare sig hon ville det eller inte. Typiskt öde för en storasyster.. Vi har haft samma traumatiska barndom, hon som storasyster fick säkert en slev mer av eländet än jag, den trotsiga och störande lillasystern och mellanbarnet, som inte togs på allvar som ”riktig” människa och försökte ta sig genom livet som bråkstake och klassclown.

Som tonåringar slogs och stred vi på liv och död. Ärr och bulor vittnar om detta – oh, oh.. Hon var alltid storasyster och i mina ögon  helt enkelt odräglig med, att hon gjorde allt rätt och visste hur och vad man gjorde. Hon var duktig i skolan, fixade sina studier medan jag tyckte, att jag snubblade från ena mindre eller större katastrofen till den andra.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vi blev mammor och närmade oss varandra försiktigt – visserligen låg vad vi tyckte om barnuppfostran ljusår från varandra – jag i antiauktoritärs-barnuppfostrans-feber i Berlin (men ok, vi var mycket moderata..) men vi närmade oss och upptäckte varandra. Nu när vi har blivit gamla är hon och mina barn och barnbarn de människor, som jag inte skulle kunna leva utan en enda sekund längre. Den allra hemskaste tanke, som jag knappt vågar tänka..  zillebarnvagn

Vi systrar har i alla fall båda enats om, att ”jag dör före dig” – vilket utlöser protester hos den andra ”nä du, jag först”, för ingen kan tänka sig att leva utan den andra. Tanken att hon inte skulle finnas där längre kryper upp som en mörk och kall känsla men nån gång blir det väl också vår tur.. . Undrar om stora- eller lillasyster vinner det här racet?

 

 

 

2 reaktion på “Allra käraste söstra min..

 1. Sophie

  Du min käraste vän o busråtta! Ja, nog har vi fått en del både med och mot oss på vägen..O så stort det är att kunna förenas och uppskatta varandra! Du har personlighetsdrag och egenskaper som jag både beundrar och uppskattar! Och förnekelsedraget i mig får mig att inte varken vilja eller kunna föreställa mig något annat än att vi fortsätter så här….. flera, många år framöver!! Det har jag bestämt! O jag är storasyster…så det så..

  Svara
  1. c s Inläggsförfattare

   du e inte bara storasyster utan du har en fil.kand. osså.. gör genast en pudel..

   Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.